Onder redactie van drs. Irene van Echteld

Vaccinatie is een onderwerp dat mij zeer intrigeert. Toen ik het verzoek kreeg om gast-hoofdredacteur te zijn van dit magazine, was de keuze voor het thema dan ook snel gemaakt. Uiteraard willen we de best mogelijke zorg leveren aan onze patiënten, maar wat is nu echt zinnige zorg en tegen welke kosten? Bij de keuze van dit thema heb ik me niet gerealiseerd dat de vaccinatiedeskundigen momenteel tot over hun oren in de Covid-19-vaccinatieperikelen zitten. Het was dus niet eenvoudig om experts met tijd voor een artikel te vinden. Des te meer waardeer ik de bijdragen van de experts die hebben bijgedragen aan dit magazine.

Marc Bijl laat ons zien dat vaccineren tegen pneumokokken bij patiënten met reumatologische aandoeningen een zinnige interventie is. Op de vraag of het een kosteneffectieve interventie is, kan helaas ook Maarten Postma nog geen eenduidig antwoord geven omdat er onvoldoende kosteneffectiviteitsana- lyses zijn gedaan bij deze groep patiënten. Vaccineren tegen herpes zoster bij gebruikers van JAK-remmers is eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal. Absoluut zinnige zorg, laat Tom Huizinga weten, maar wel tegen hoge kosten die vooralsnog voor rekening van de patiënt komen.In het rijtje van interventies om infectieziekten te voorkomen, past de screening op tuberculose, hepatitis B en C voor aanvang van gebruik van biologicals. Reinout van Crevel en Eefje Janssen informeren ons over de actuele stand van zaken. En tot slot neemt mijn directe collega Math Wijnands ons mee in de recente richtlijnen rondom Covid-19-vaccinatie bij gebruikers van imunosuppressiva.

Met de informatie in dit magazine zijn we weer een stapje verder gekomen in het antwoord op mijn vraag over zinnige zorg en de bijbehorende kosten. Toch blijf ik me afvra